
GOLF ASSOCIATION OF PHILADELPHIA 
SPECTATOR / PARENT POLICY 

 
“This policy is strictly enforced for the welfare of the players!”  Parents and spectators are welcome and 
encouraged to attend all tournaments.  Spectators and parents are asked to adhere to the following guidelines 
at all junior events: 
 
 Spectators are permitted to walk the golf course. The use of motorized carts or any other motorized 

vehicle by spectators at any Golf Association of Philadelphia competition is strictly prohibited. 
 
 Spectators are asked to stay on the cart paths or in the rough were cart paths are not accessible and at 

least 30 yards away from the players. Do not walk in the fairways. 
 
 Always be aware of the group behind you.  
 
 Spectators are allowed to carry water, umbrellas, jackets, towels, and food for the players. 
 
 DO NOT talk to the players as this action may be construed as giving advice, resulting in a penalty for the 

player.  Spectators are not allowed to give advice to the players.  Under Rule 8, the definition of advice is: 
 
“Advice is any counsel or suggestion which could influence a player in determining his play, the choice of a club 

or method of making a stroke.” 
Penalty for breach of Rule 8: 

Match Play: Loss of Hole 
Stroke Play: Two Strokes 

 
 The player is responsible for the actions of his/her spectators and may be subject to penalty.   
 
 Spectators may not carry a player’s golf bag and or clubs. 
 
 Spectators and parents are required to observe good taste and dress appropriately for the golf course.  

Items of clothing such as cargo (baggy clothing with large pockets in the knee area) pants and shorts, blue 
jeans, short-shorts (bottom of shorts may be no higher than three inches from the top of the knee), tank 
tops, etc. are considered inappropriate.  Please adhere to the host facility's dress code.  

 
 The use of cellular phones, beepers, radios, and other like devices is discourteous and distracting to 

players and fellow spectators.  All spectators and parents are advised that the use of any such device is 
prohibited.  If you are expecting a call, please use the Pro Shop number.  If you receive an emergency call 
the Committee will insure you get the message. 

 
Parents and spectators will receive one verbal warning if any of the above guidelines are not adhered to.  A 
second action will result in a penalty for the player and the removal of the spectator/parent from the golf 
course.   
 

 
“Please come out and watch the players compete on their own” 

 
 


